Икономическият и социален съвет съобщава за не спазена Директива (ЕС) 2022/2041,

...
Икономическият и социален съвет съобщава за не спазена Директива (ЕС) 2022/2041,
Коментари Харесай

За насърчаване на колективното договаряне, настояват от ИСС

Икономическият и обществен съвет оповестява за не спазена Директива (ЕС) 2022/2041, по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз (на Екологичен потенциал и Съвета от 19 октомври 2022 година). България не покрива рекомендациите за покритие на 80% за Колективните трудови контракти.

В Директивата главното внимание е ориентирано към определянето на размера на минималните работни заплати и опциите на груповото договаряне за по-високите им размери, която задължава страните членки, да проведат процедури и да открият критерии за установяване на съответни законоустановени минимални работни заплати.

Според Икономическият и обществен съвет на Република България /ИСС/ не. бива да се позволява приемане на законодателни текстове, които по своята същина и философия вредят на груповото договаряне, а би трябвало да се сътвори проект, който да предизвиква груповото договаряне.

Данните на Национален статистически институт, във връзка с подписаните Колективни контракти, демонстрират по-високи контрактувани заплати, като при часовата ставка/бруто/, е приблизително с 8,3% по-високо заплащането. При месечната заплата /средна, бруто/е с 18,6% по-висока, а междинната годишната заплата /бруто/ е с 22,4% по-висока, се показва още в мнението на ИСС.

ИСС: " Считаме, че съществуващата в Кодекса на Труда правна рамка на груповото договаряне е изчерпала първичния си подтикващ резултат и сега има задържаща роля ".

Икономическият и обществен съвет (ИСС) е български съвещателен орган, имащ за цел да обезпечи присъединяване на гражданското общество по въпросите на икономическото и обществено развиване на страната.

Припомняме:

В Държавен вестник, бр. 14 от 10.02.2023 година, бе обнародван Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда с един параграф за промени и допълнения в член 244 КТ - Регулиране на минималните трудови хонорари и компенсации

Измененията се опират на Директива (ЕС) 2022/2041 по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз (от 19 октомври 2022 година). В нея главно е посочено определянето на размера на минималните работни заплати и опциите на груповото договаряне за по-високите им размери.

За първи път Министерски съвет ще пристъпи към осъществяване на новото си обвързване към 01.09.2023 година, когато ще дефинира минималната работна заплата за 2024 година, като вземе поради размера на междинната брутна заплата за интервала от месец юли до месец декември на миналата 2022 г.и месеците януари-юни от настоящата година.
 ИСС се разтревожи за Плана за възобновяване и резистентност
ИСС се разтревожи за Плана за възобновяване и резистентност

Икономическият и обществен съвет желае постоянно настоящо правителство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР